nahoru
antioxidační látky

Bez antioxidantů by bylo naše tělo vystaveno negativním účinkům okolního světa, ale také vlastního prostředí. Jaké antioxidační látky jsou pro tělo hodnotné?

Kdykoliv náš organismus vytváří energii, dochází také k produkci odpadu. Tento odpad se nazývá volné radikály. Jejich přítomnost v těle je naprosto přirozená, ale při zvýšeném množství mohou vést ke vzniku potíží.

Ke vzniku volných radikálů v těle přispívá například znečištěný vzduch, chronický zánět, kouření nebo UV záření. Aby organismus dokázal proti těmto jevům bojovat, potřebuje právě zmiňované antioxidační látky.

Vitamín C jako základ

Kyselina askorbová je jednou z látek, kterou si náš organismus sám od sebe nedokáže vytvořit. Proto jej musíme přijímat v potravě. Tato složka dokáže chránit buňky před oxidativním stresem, ale také umí výrazně pomoci správné funkci naší imunity. Věděli jste, že vitamín C je potřebný pro tvorbu kolagenu nebo zmírnění stavu únavy? Naleznete jej v citrusových plodech, ale i v šípcích nebo rakytníku (zde se ho dokonce nachází až trojnásobné množství než ve zmiňovaných citrusech).

Pokud máte vlastní zahrádku, možná víte, že cenný antioxidant se nachází v jahodách, angreštu, rajčatech, ale i v hlávkovém salátu nebo zelí.

CBD má větší účinky než vitamín C

Mezi přírodní sloučeniny, které inhibují oxidaci, se řadí také CBD. Tato látka není omamná, naopak je často využívána pro léčebné účely. Světová zdravotnická organizace nedávno potvrdila, že CBD má nulový potenciál k tomu, aby se u něj vytvořila návykovost. Navíc disponuje mnohem lepšími ochrannými vlastnostmi, než je tomu například u vitamínů C nebo E. Dokáže navíc snížit toxicitu přímo v neuronech. CBD se tak řadí mezi velmi cenné antioxidační látky – a je zcela legální.

Z CBD produktů doporučujeme:

Resveratrol jako pramen mládí

Látka, která je obsažena v bílé a modré vinné révě, v arašídech nebo bobulovitých plodech je často využívaná pro léčebné účinky. Obsahují ji také některé čerstvé plody, ale třeba také červené víno. V rámci východního léčitelství se tomuto antioxidantu často přezdívá pramen mládí. Dokáže účinně snížit tlak nebo posílit imunitní systém.

Karotenoidy ochraňují před volnými radikály

Další přísun přirozených antioxidantů pro vaše tělo představují karotenoidy. Do příjmu karotenoidů se určitě nebudete muset nechat přemlouvat – kdo by si s chutí nedal například meruňky, křupavou farmářskou mrkev, čerstvý meloun, šťavnaté hrušky nebo třeba avokádo? Největší obsah této antioxidační látky pak naleznete v mrkvi, dýni, paprikách i špenátu.

Tyto potraviny se pro svůj obsah prospěšných látek v poslední době označují za superpotraviny. Řadí se sem také kustovnice čínská neboli goji, jež se velice často přimíchává do müsli s jogurtem.

Vitamín E chrání pokožku před stárnutím

V některých typech ořechů a semen naleznete vysoký obsah vitamínu E. Mluvíme o přírodním antioxidantu, který v sobě ukrývají například lískové oříšky, mandle, arašídy nebo slunečnicová semínka. Antioxidační látky ale naleznete také v listové zelenině, kam patří špenát, salát nebo kapusta.

A co dokáže? Tento vitamín rozpustný v tucích účinně chrání buněčné membrány proti poškození právě oxidací. Poděkuje vám například vaše kůže, která tak bude chráněna před předčasným stárnutím nebo před škodlivým UV zářením.

Chlorella jako zdroj antioxidantů i bílkovin

Chlorella je označována za superpotravinu. Tato skromná zelená řasa má skutečně impozantní nutriční profil. Obsahuje totiž více než 50 % bílkovin, a to kompletních. Ukrývá v sobě všech 9 základních aminokyselin. Některé odrůdy jsou bohaté také na vitamín skupiny B. Navíc je tato řasa bohatá na železo nebo vitamín C. Pokud hledáte také významný zdroj vlákniny, jste na správné cestě. Chlorella se stále častěji stává součástí vyváženého jídelníčku.